Cum sa eliminam stresul


 

Stresul este ucigaşul tacut al prezentului, iar statisticile alarmante nu fac decat sa ne confirme aceasta realitate. Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sanataţii, 64% dintre romani declara ca sunt stresaţi, principala sursa de ingrijorare in cazul nostru fiind problemele financiare.

Deşi este denumit „ucigasul tacut”, stresul poate fi insa contracarat printr-un stil de viaţa sanatos, echilibrat, dar şi prin ingrediente naturale a caror eficienţa a fost verificata. Descoperiţi in randurile de mai jos cum se manifesta cea mai predilecta afecţiune a prezentului şi cum sa obtineti linistea mult dorita!


 

Stresul, cea mai periculoasa afectiune a prezentului

Stresul nu trebuie intotdeauna perceput ca o boala care ucide. Dimpotriva! Reprezinta de multe ori o reacţie naturala, instinctiva a organismului, in faţa unor schimbari in mediul inconjurator, percepute a fi un pericol. Creştere a ritmului cardiac, respiraţie accelerata, gol in stomac şi presiune arteriala ridicata: aşa arata scenariul „raspunsului la stres”.

Comportamentul dictat organismului de aceste impulsuri ne poate salva viaţa, determinandu-ne sa fim alerţi, rapizi, perfect ancoraţi in prezent.

Stresul devine insa o problema atunci cand se transforma intr-o stare perpetua, in care organismul nu mai beneficiaza de pauze, de relaxare, de linişte. Corpul nostru raspunde atunci pe mai multe planuri: fizic, mental, emoţional, comportamental.

Simptomele fizice ale stresului sunt dificil de diagnosticat, fiind de o diversitate copleşitoare şi confundandu-se in cele mai multe cazuri cu forme de manifestare ale altor afecţiuni. Durerile de cap, de stomac, greţuri frecvente, constipaţie, balonare, presiune in piept, insomnii, imunitate scazuta, probleme de circulaţie, senzaţia de gura uscata sau dificultaţi de respiraţie, dinţi incleştaţi sau scraşnet involuntar pto fi semne ca sunteţi foarte stresat.

Pe plan emotional, veţi avea tendinta de a va agita fara motiv, de a va simţi frustrat sau indispus fara motiv. Aveţi impresia constanta ca sunteţi depaşit de situaţie şi ca va este imposibil sa ţineţi pasul cu ceea ce se intampla. Va este dificil sa va relaxaţi, iar increderea in sine scade simţitor.

Stresul afecteaza şi abilitaţile noastre cognitive. in perioadele dificile, veţi observa ca nu va mai puteţi concentra, ca memoria şi atenţia va sunt drastic diminuate, ca va ingrijoraţi fara motiv şi nu mai sunteţi capabil sa va controlaţi gandurile pesimiste.

Schimbarile comportamentale sunt şi ele un indiciu al stresului. Aveţi tendinţa de a-i evita pe cei apropiaţi, de a va izola, mancaţi mai mult sau, dimpotriva, mai puţin, evitaţi responsabilitaţile şi dezvoltaţi ticuri nervoase precum rosul unghiilor sau bataile din picior.

Pe termen lung, efectele stresului sunt şi mai ingrijoratoare, putand conduce la instalarea depresiei sau a anxietaţii, la boli de inima, obezitate sau anorexie, disfuncţii sexuale, probleme dermatologice sau gastrointestinale. intregul organism va fi afectat de lupta cu aceasta afecţiune!


 

Cum sa va regasiţi linistea pierduta

Stresul este afecţiunea prezentului, dar, spre deosebire de bolile incurabile, el poate fi ţinut sub control printr-un stil de viaţa echilibrat şi sanatos. O alimentaţie diversa, bogata in vitamine şi minerale, un somn odihnitor, in care veţi bifa minimum 8 ore pe noapte şi un consum moderat de alcool, alaturi de renunţarea la fumat, sunt primii paşi spre o viaţa fara stres.

Exerciţiile fizice reprezinta una dintre cele mai bune metode de a lupta cu efectele negative ale stresului. Plimbarile zilnice, sportul alaturi de cei dragi şi exerciţiile de stretching sunt metoda ideala prin care veti reusi sa va recapatati liniştea.

Cu siguranţa aţi auzit despre pacea interioara pe care o experimenteaza practicanţii de yoga şi meditaţie. Exista, mai nou, si studii care demonstreaza ceea ce banuiam: ca meditaţia imbunataţeşte raspunsul organismului la stres. O cercetare din 2014, pe 66 de subiecţi, a comparat reacţiile pe care aceştia le-au avut la situaţii stresante, dupa ce, timp de trei zile, li se oferisera un training de 25 de minute in mindfulness, meditaţie si in imbunataţirea abilitaţilor cognitive. in ziua in care au facut meditatie, participanţii au fost mai puţin afectaţi de stres, fiind de asemenea mai alerţi şi mai atenţi.

Nu toata lumea reuseste sa mediteze, spune Jonathan C. Smith, director al Stress Institute de la Univeristatea Roosevelt, adaugand ca nici nu este neaparat necasar sa faceti asta, daca sunteti stresat. Expertul subliniaza ca este suficient sa va ocupaţi zilnic timpul cu ceva ce va place, fie ca este vorba de un hobby sau de un episod relaxant din serialul de comedie preferat. 

Exerciţiile de respiraţie se pot dovedi de asemenea o adevarata binefacere atunci cand simţiţi ca nu mai suportaţi nivelul de stres. Relaxaţi-va umerii şi musculatura pieptului şi inhalaţi aer adanc, apoi expiraţi-l incet pe gura. Repetaţi de 4-5 ori şi veţi experimenta o eliberare aproape miraculoasa.

O baie calda este un remediu antic impotriva stresului. G. Frank Lawlis, fondator al The Lawlis and Peavey Centers for Psychoneurological Changes (Texas) şi consultant al celebrului Dr. Phil – psiholog american si realizatorul emisiunii ”Dr. Phil”, explica astfel fenomenul: atunci cand va stresaţi, circulaţia sangelui spre extremitaţi este redusa, iar o baie calda, cu saruri, va conferi din nou impresia de siguranţa şi va relaxa organismul. Daca nu aveţi o cada in apropiere, pur şi simplu spalaţi-va mainile cu apa calda: va funcţiona la fel de bine. 

Timpul petrecut cu familia, cu animalul de companie, tehnicile de presopunctura (masajul tamplelor in situaţiile stresante face minuni), o scurta plimbare in aer liber sau exercitiile de imaginatie (inchipuiţi-va ca sunteţi intr-o vacanţa relaxanta) sunt, de asemenea, metode eficiente in lupta impotriva stresului.


 

Suplimente naturale

In plus, exista suplimente naturale eficiente care relaxaza si va pot oferi linistea de care aveti nevoie.

Unul dintre aceste produse este Depress Forte, care va va susţine in lupta cu stresul, va va relaxa şi va va da o stare de bine. Acesta conţine extracte din cinci plante recunoscute pentru eficienţa lor: roiniţa, sunatoarea, floarea-pasiunii, schinduful şi valeriana.

Roinita va va revitaliza psihicul, intarindu-l in lupta cu stresul. Efectele sale au fost studiate de cercetatorii de la Universitatea din Newcastle, care au administrat voluntarilor 600 mg de roiniţa, respectiv placebo, şi apoi i-au supus unei simulari cauzatoare de stres, in laborator. Rezultatele au fost net superioare in cazul participanţilor care au primit extracte de roiniţa. Acestia au manifestat nu numai un calm superior, dar şi performanţe cognitive mai bune.

Nu degeaba ne oferea bunica un ceai de sunatoare cand deveneam agitati, aceasta planta fiind recunoscuta pentru efectele sale calmante. Un studiu desfaşurat pe şoareci, la Universitatea din Panjab, India, specializata in Ştiinţe farmaceutice, este cea mai buna dovada in acest sens. Animalelor carora li s-au administrat doze de 50 şi 100 mg de sunatoare au avut o rata mai buna a raspunsului la stres, şi daune oxidative mai mici, comparativ cu metodele de reducere a stresului controlate in laborator.

Schinduful  (Trigonella foenum-graecum) este o planta originara din India şi Africa de Nord, care revitalizeaza şi intareşte organismul. Efectele sale au fost resimţite asupra barbaţilor cu antrenament de rezistenţa, testaţi in cadrul unui studiu efectuat de americanii de la Universitatea din Texas şi Florida. Celor 49 de subiecţi li s-au administrat 500 g de Trigonella foenum-graecum, observandu-se o creştere a rezistenţei şi forţei corporale, comparativ cu efectul placebo.

Floarea-pasiunii a fost utilizata din cele mai vechi timpuri pentru a induce o stare de calm şi linişte. Oamenii de ştiinţa considera ca extractele sale ar intensifica nivelurile de acid gamma aminobutyric, ceea ce ofera o senzaţie de linişte. Un studiu efectuat in Turcia, asupra a 60 de pacienţi care urmau sa fie anesteziaţi, a demonstrat ca subiecţii carora le fusesera oferite extracte de floarea-pasiunii au experimentat niveluri mai scazute de anxietate, comparativ cu efectul placebo.

Valeriana este recunoscuta pentru efectele de inducere a somnului, dar şi pentru ameliorarea calitaţii acestuia. Numeroase studii s-au preocupat sa demonstreze importanţa acestei plante pentru o odihna mai buna. Cel mai relevant s-a desfaşurat asupra a 121 de pacienţi cu probleme de insomnie, carora li s-au administrat extracte de valeriana sau au fost supusi efectului placebo, timp de 28 de zile. La finalul acestei perioade, calitatea somnului a fost superioara in cazul pacienţilor care primisera valeriana.

Recomandarile noastre
back to top