... ...

Galbenele

GALBENELE (CALENDULA OFFICINALIS)

Descriere: Aceste flori vesele, cu o vasta actiune terapeutica, sunt supranumite ”florile ploilor” pentru ca in zilele in care florile nu-si deschid corola dimineata, va ploua. Ele cresc pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, de la campie pana in zonele montane si se deschid la rasaritul soarelui, inchizandu-se la apus.

Sunt apreciate de mii de ani pentru capacitatea de vindecare a ranilor, iritatiilor, eczemelor sau ulceratiilor pielii. Extern se utilizează sub formă de tinctură, ceai preparat în casă, infuzie sau alifie.

Intern, galbenelele se regasesc in diverse preparate, fie sub forma de ceai, fie capsule, cu o vasta actiune terapeutica. Infuziile, preparate prin adaugarea a 2 lingurite de flori de Galbenele la 250 ml de apa clocotita si lasate timp de 20 de minute, se consuma in inflamatii ale colonului, ulcerului gastric si duodenal, afectiuni hepatice, pentru intarirea imunitatii sau reducerea durerilor menstruale.

Cele mai eficiente preparate din Galbenele, administrate intern, sunt pulberile sau extractele, cel mai adesea gasite sub forma de tincturi.

Atunci cand achizitionati unguente de Galbenele este indicat sa le alegeti pe cele care au cele mai mari concentratii de extract. Puteti de asemenea sa preparati cremele si in casa, folosind unt, miere si ceara de albine.

Galbenelele sunt plante de cultura anuala, rar bianuala, inalte de 40-80 cm, bogat ramificate cu un miros balsamic puternic. Frunzele de Galbenele sunt alterne,sessile, verde-viu si glabre. Florile sunt grupate in antodii terminale la varf pana la 16 cm. In general, florile sunt mici de un galben pur, deschis, insa in functie de zona unde cresc se pot incrucisa cu alte plante ajungand ca florile acestora sa varieze in culoare pana la un galben-portocaliu.

Parte medicinala :Florile.

Compozitie chimica: Florile de Galbenele contin saponozide triterpenice având la bază derivați ai acidului glucuronil oleanolic: carotinoide dintre care licopina, a și (3-caroten, neolicopina A, rubixantina, luteina, xantofila, violaxantina, flavoxantina, crizantemaxantina etc, precum și unele poliine; flavonoizi și glicozizi flavonici: izoramnetin-3-ramnoglicozizi, rutinozizi și derivați ai cvercetolului; ulei volatil (cea 0,02%), substanțe amare cu structura nedefinită, gumirezine, mucilagii, esteri colesterinici ai acizilor lauric, miristic, palmitic și margaric; vitamina C, acid malic substanțe proteice.

Actiune biologica si utilizari:

Antiinflamatoare: Studiile efectuate au demonstrat ca florile de Galbenele au efect antiinflamator si vindeca rapid ranile prin aplicatii locale.

Actiune asupra sistemului digestiv: Prin studiile efectuate s-a aratat eficacitatea florilor de Galbenele in reducerea afectiunilor gastrointestinale, reducand spasmele si stimuland productia bilei (efect coleretic).

Imunostimulatoare

Actiune estrogenica, fiind indicate in tulburarile menstruale sau de menopauza datorita faptului ca exercita actiuni similare cu hormonul estrogenic.

Contraindicatii: Nu se cunosc

Produse care contin Galbenele
Vezi si alte plante
back to top