... ...

Obligeana

Obligeana sau trestia mirositoare este o planta de mlastina, cunoscuta si folosita in scopuri medicinale inca de acum 5.000 de ani. Numele plantei este pomenit atat in Vechiul Testament, cat si in lucrarile marilor medici ai antichitatii, dar si in tratatele savantilor medievali. Ştiinţa modernă nu a reuşit să explice decât în mică măsură excepţionalele efecte de vindecare, deşi practica medicală a demonstrat că obligeana poate fi considerată un adevărat tezaur de sănătate. Pe toate meridianele Globului, planta este folosită la tratarea celor mai diverse afecţiuni maladive, fizice şi psihice.

Descriere: Obligeana este o planta erbacee perena, vivace, cu miros aromatic placut, cu dimensiuni cuprinse intre 60-120 cm, neramificata, cu rizom carnos de 30-80 cm, cu 1-2 randuri de radacini galbui.

Florile sunt grupate intr-un spadice carnos lung de 10 cm cu cateva flori verzui.

Obligeana este originara din Asia de Sud. In România, obligeana este răspândită în flora spontană din locuri mlăştinoase şi stufărişuri cu mare umiditate şi creşte bine pe marginea râurilor, a bălţilor, a lacurilor şi a apelor lin curgătoare, mai ales în zonele montane şi submontane, până la altitudinea de 1.000 de metri din Banat şi mai puţin din nordul Moldovei, Transilvania şi Delta Dunării.

Parte medicinala: rizomul, colectat toamna.

Compozitie chimica: Obligeana contine ulei esential ce are azarona si beta azarone,calamine,calamenone,calamenol,calamol,camfene,camphor,choline,cineol,dextrin,eugenol,linalol,substante amare precum: acorina si acoretina, taninuri, zaharuri, mucilagii

Actiune biologica si utilizari: Rizomii de obligeana se pot folosi in afectiuni precum anxietate, nevroze, insomnie, neurastenie, epilepsie dar si in digestie

Contraindicatii: Administrarea in cantitati mari a uleiului de obligeana este contraindicata datorita toxicitatii

Vezi si alte plante
back to top