... ...

Valeriana

Descriere: Valeriana este o specie ierbacee perena, din flora spontana, dar care este indeosebi cultivata. Are o rozeta de frunze, pe care o urmeaza o tulpina erecta, neramificata, cu frunze tulpinale opuse, paroase mai ales la baza si pe spate, cu flori in inflorescente terminale dense si este asemanatoare cu o umbrela, avand culoarea de la rosu-liliachiu pana la alb.


Parte medicinala: rizomii cu radacini 


Compozitie chimica: Valeriana contine ulei volatil, alcaloizi, acid cafeic si clorogenic, sescviterpene


Actiune biologica si utilizari:

  • actiune sedativa  si miorelaxanta: acizii valerianici actioneaza prin potentarea actiunii acidului gama-aminobutiric (GABA) un neurotransmitator inhibitor al sistemului nervos central (SNC).
  • actiune hipnotica: aceasta actiune a Valerianei a fost demonstrata prin studii clinice pe sute de pacienti afectati de insomnie  prin reducerea timpului de somn fara alterarea actiunii de depresia a SNC, calitatea somnului fiind mult mai buna iar somnolenta matinala fiind minima
  • actiune spasmolitica si miorelaxanta: Valeriana este foarte eficienta in spasmele gastrointestinale, in formele de colon iritabil, in colitele spastice  si in alterarile functiei gastrointestinale de origine psihosomatica.

 

Contraindicatii: Nu se cunosc la dozele recomandate. Este posibil sa creasca starea de somnolenta.

 

Valeriana in medicina populara romaneasca

Valeriana (Valeriana officinalis) mai este denumita si odolean, navalnic, gusa-porumbelului sau iarba-pisicii.
In medicina populara romaneasca, valeriana era considerata cea mai puternica arma pentru alungarea tuturor spiritelor rele. In unele zone de munte din Ardeal, ea se amesteca in turtele date drept merinde feciorilor cand plecau cu oile la pascut, pentru a-i feri de iele. In Moldova, fetele tinere purtau o radacina de valeriana in san pentru a fi ferite de zburatori si de tot felul de ispite ale trupului.

In zona Neamtului se punea o radacina de valeriana pisata intr-un ulcior cu apa neinceputa si se lasa de la rasaritul pana la asfintitul soarelui. Apa respectiva era bauta de barbatii cu aplecare spre desfrau, iar radacina ramasa se ingropa la stalpul de la cerdacul casei (ca sa le fie sufletul chemat langa familie si sa nu uite randuielile firii).

In zona muntoasa a Olteniei, radacina de valeriana pisata se dadea vreme de 49 de zile celor posedati de necurat. La rasarit si la asfintit, se lua cate un praf (aproximativ 1,5 grame) de valeriana, care se inghitea cu agheasma. Noaptea se dormea cu o legatura de valeriana, leustean si iarba creata la cap, pentru a alunga toate necuratiile din suflet si din trup.

In Bucovina, copiii mici si agitati, care plangeau peste masura, nu dormeau noaptea si pareau chinuiti de spirite rele, erau scaldati in apa calda, in care se punea o cana de fiertura de valeriana. Tratamentul se facea sapte zile la rand, dupa care numaidecat copilul se linistea.

Produse care contin Valeriana
Vezi si alte plante
back to top