Ceai verde
... ...
În Asia ceaiul a fost vreme îndelungată considerat mai mult o plantă medicinală decât o băutură. În textele europene apare în 1559, la Veneția, sub numele de chai catai.  Istoria ceaiului începe cu trei mii de ani înainte: conform legendei, primul care a descoperit întâmplător efectele lui benefice a fost împăratul chinez Sen-Nung. Ceaiul a fost introdus treptat, dar mai întâi ca și condiment, sau fiert în mâncăruri. Cultul ceaiului a apărut doar în timpul dinastiei Han(206-220) cand oamenii au început să-l aplice ca medicament. Un poet cu numele Lu-Yü a pus bazele ritualului de a bea ceai, în care el considera că a descoperit o armonie deosebită. Încetul cu încetul au apărut și ceainăriile. Când Marco Polo ajunge în China ceainăriile deja fac parte din cultura locală.
Descriere: planta de ceai verde creste in estul, sudul si sud estul Asiei dar astazi este cultivata in lume in regiunile tropice si subtropice .
Ceaiul verde (Camelia sinensis) se prezinta de fapt sub forma unei tufe vesnic verde iar atunci cand este cultivata, de regula este taiata sub 2 m.
Florile de Ceai verde sunt alb-galbui iar semintele pot fi presate in vederea obtinerii de ulei ce este folosit ca si condiment sau ca ulei pentru gatit(a nu se confunda cu  ulei de tea tree acesta din urma fiind un ulei esential ce este folosit in cosmetica sau medicina).
Frunzele de Ceai verde au intre 4 si 15 cm  lungime si cam 2-5 latime, frunzele tinere continand aproximativ 4% cafeina. Cu cat cresc mai mult frunzele de ceai verde cu atat se modifica si compozitia chimica , din acest motiv exista mai multe stagii ale cultivarii, de regula se cultiva mugurii si primele 2-3 frunze, procedeu ce se repeta la fiecare 2 saptamani.
Parte medicinala: La planta de Ceai verde se folosesc frunzele
Compozitie chimica: Ceaiul verde  contine uleiuri esențiale, teină, cafeină, tanini catechici, flavonoide (cuercetină, quercitrina), aminoacizi, vitamina C, teaflavina, tearubigina, proteine, calciu, fier, fluor, alcaloidi (teobromina, teofilina, dimetilxantina, xantina, adenina) și componenta principală, epigallocatechina gallata( EGCG), cea mai importanta componenta a fractiunii polifenolice a ceaiului verde. Activitatea ceaiului se datorează în primul rând conținutului de teină, de tanini si de compuși polifenolici.
Actiune biologica si utilizari:
  • anticancerigen- exista studii clinice conform carora Ceaiul verde previne aparitia cancerului in mod special de: pancreas, colon, intestinal, stomac, mamar si pulmonar. Cateva studii in vitro au demostrat o scadere a inmultirii si chiar o crestere a mortii celulelor cancerigene. Acest lucru a putut fi posibil datorita polifenolilor din ceaiul verde in mod special al EGCG. 
  • anticarii- ceaiul verde contine compusi ce sunt posibili inhibitori ai bacteriilor associate aparitiei cariilor cum ar fi Escherichia Coli ,Streptococcus salivarius si Streptococcus mutans .
  • antiinflamator - flavonoidele din Ceaiul verde  au  un efect antibiotic si antiinflamator si sunt foarte eficiente impotriva oricaror agenti patogeni, precum bacteriile, virusii sau ciupercile
  • antioxidant -aceasta actiune a Ceaiului verde este data de EGCG ce s-a dovedit a fi un foarte bun inhibitor al expunerii la ultravioletele B 
  • hepatoprotector- rezultatele unui stiudiu recent au demonstrat ca extractul de ceai verde si seleniu au efecte protectoare similare cu cele ale silimarinei. In plus, efectul antifibrotic a fost mai puternic decat cel al silimarinei.
  • actiune asupra tulburarilor digestive-  Ceaiul verde actioneaza impotriva unor tulburari digestive precum arsuri la stomac (pirosis), gastrita, iritatii ale stomacului, eructatii si diaree.
  • hipoglicemica- Ceaiul verde influenteaza favorabil prin aceea ca incetineste descompunerea in intestin a hidratilor de carbon complecsi, precum amidonul. Este o proprietate a EGCG sa impiedice ca enzima amilaza sa transforme amidonul in zaharuri simple. Acestea din urma vor ajunge, deci, semnificativ mai incet in sange, iar organismul nu va mai fi inundat de zaharuri. Ca urmare, pancreasul este menajat, iar glicemia este compensata.
  • asupra sistemului cardiac - EGCG, flavonele, saponinele si vitaminele  din Ceaiul verde previn depunerile daunatoare pe peretii vaselor de sange, fluidizeaza sangele si reduc riscul unui infarct sau atac de apoplexie.
  • hipocolesterolemianta -Ceaiul verde contine teaflavina ce ajuta la reducerea colesterolului total si LDL 
  • obezitate - un studiu a demonstrat proprietatile termogenice ale Ceaiului verde  si capacitatea de a arde grasimile 
Vitamina C, flavonele  si saponinele continute de Ceaiul verde  combat inflamatiile, iar substantele tanante extrag surplusul de apa din continutul intestinal, cu rezultatul ca se reduce pierderea de lichid. Nu in ultimul rand, ceaiul verde inlocuieste lichidul pierdut si are un efect benefic in cazul diareei cauzate de stres.
Ceaiul verde este bun si pentru lipsa poftei de mancare. Cauzele acesteia, la copii sau la adulti, sunt adesea stresul si grijile, sedentarismul si amortirea nervilor gustativi in urma consumului exagerat de alimente dulci sau picante. Prin substantele amare pe care le contine, ceaiul verde stimuleaza centrul foamei din creier si antreneaza simtul gustativ pentru o distinctie de finete intre alimente.
Ceaiul verde are un efect benefic si asupra colitelor datorita catechinelor continute de acesta suprimand procesul de inflamare.
Ceaiul verde se poate utiliza in afectiuni precum:migrene.tulburari digestive,oboseala ,lipsa poftei de mancare, obezitate afectiuni circulatorii 

Contraindicatii:Ceaiul verde nu se recomanda femeilor insarcinate,persoanelor care sufera de hiperaciditate,boli renale
Produse care contin Ceai verde
back to top