... ...

Seminte de In

Originara din Vestul Asiei, Inul (Linum usitatissimum)  este o planta milenara cultivata inca din 2000 i.Ch de popoarele antice, egipteni, greci, evrei, indieni iar folosirea lui este atestata de panzele de in gasite in morminte. Medicina populara a folosit de mult timp semintele de in pentru tratarea constipatiei, bolilor urinare si ale vezicii urinare.
Descriere: Inul este o specie ierboasa de cultura inalta de 40-80 cm ajungand pana la un metru. Frunzele sunt alterne lanceolate, florile sunt grupate  in dichazii terminale  cu putine flori. Fructele sunt capsule globuloase cu diametrul de 6-8 mm si 10 seminte ovoidale, turtite.
Parte medicinala :semintele
Compozitie chimica: Uleiul de in contine uleiuri grase formate din trigliceride ale uleiurilor linoleic, linolenic, oleic, stearic, palmitic, meristic, protein, mucilagii, polizaharide.
Actiune biologica si utilizari: Uleiul din seminte de in este o importanta sursa de acizi grasi Omega 3, Omega 6 si Omega 9, fiind apreciat de vegetarieni pentru aportul important pe care il aduce in alimentatie.

  • actiune anticancerigena: Cercetari mai recente arata ca ulei de seminte de in are un continut ridicat in acidul gras esential alfa-linoleic si lignan secoizolar-icirezinol diclozid(SDG) si are o actiune anticancerigena.
  • actiune asupra sistemului digestiv: semintele de In regleaza digestia prin capacitatea de a absorbi de 8 ori volumul sau in apa. Continutul ridicat de mucilagii al semintelor de In protejeaza mucoasa intestinala, stimuleaza peristaltismul, eliminand constipatia
  • asupra colesterolului: acizii grasi mentin un nivel normal al colesterolului
  • actiune antiinflamatoare: Acidul alfa lipoic actioneaza asupra formarii de raspuns antiinflamator.

Inul se poate folosi in afectiuni precum: constipatie,colon iritabil, gastrita, boli reumatice scade nivelul trigliceridelor 
Contraindicatii: In obstructii intestinale

Produse care contin Seminte de In
Vezi si alte plante
back to top