... ...

Salcie

Descriere: I se mai spune si rachita. Salcia (Salix alba) este un arbore inalt pana la 20m cu coroana neregulata, tulpina stramba, lujeri subtiri, flexibili, de o culoare verde galbui. Scoarta tanara este neteda si formeaza timpuriu rizodom gros, cenusiu brun. Frunzele de salcie sunt lanceolate cu marginea marunt serata. Florile sunt unisexuate in amenti, cei masculi galbeni iar cei femeli verzui. Fructele de Salcie sunt mici capsule.

Pulberea din coaja de salcie este folosita inca din Antichitate pentru efectele sale antiinflamatoare, de calmare a durerilor si de scadere a temperaturii. Salicilina este fitotprecursorul acidului acetilsalicilic(aspirina). Ca urmare a originii naturale, salcia, sau extractele de salcie sunt foarte bine tolerate de organism si pot inlocui cu succes aspirina medicinala.
Parte medicinala: scoarta
Compozitie chimica: coaja de Salcie contine glicozizi fenolici in special salicilati, taninuri, in mod special de natura cetochimica, galotaninuri si procianidine, flavonoizi.

Actiune biologica si utilizari:

  • actiune antifebrila: s-au efectuat studii conforma carora Extractul de Salcie ajuta la scaderea febrei
  • actiune analgezica: aceasta actiune a coajei de Salcie este datorata inhibitiei sintezei prostaglandinelor prin derivati ai salicilinei care sensibilizeaza receptorii durerii periferice.
  • actiune antiinflamatoare: a-a demonstrate de asemenea ca metabolitii salicinei si tremulicinei ai Salciei au actiune neta antiinflamatoare

Salicina este stabila in conditiile aciditatii gastrice. Saligenina si salicina impreuna se leaga de albumina serica ,dar saligenina are mai mare afinitate
Acidul salicilic natural produce mult mai putine efecte secundare decat aspirina sintetica.
 

Contraindicatii:Nu s-au semnalat.Salicilatii din coaja de Salcie se metabolizeaza diferit fata de aspirina de sinteza.

Produse care contin Salcie
Vezi si alte plante
back to top