... ...

Passiflora

Descriere: Passiflora, cunoscuta si ca Floarea pasiunii (Passiflora incarnata) face parte parte din familia Passifloraceae si este originara din America de de Nord, Brazilia si insulele Bermude. Este o planta agatatoare ce poate ajunge pana la 12 m lungime. Ea are tulpini si ramificatii simple, prevazute cu carcei, filiforme, de culoare verde inchis.
Frunzele sunt digitate sau lobate si lucioase. Florile sale sunt albe, mari, ajung pana la 6 cm diametru, sunt parfumate, au centrul colorat in roz sau purpuriu, apar la capatul frunzelor si  infloresc vara. Fructul este de culoare portocalie, cat un ou de porumbel si se zbarceste atunci cand e copt.
Fructele sunt comestibile si aromate, au un aspect neted, au pulpa galbena, gelatinoasa.
Parte medicinala: toata planta
Compozitie chimica: Passiflora contine flavonoide, vitexina, orientina, izoorientina.
Actiune biologica si utilizari:

  • actiune hipotensiva: studii au demonstrat ca datorita glicozidelor continute de Passiflora aceasta stimuleaza respiratia si ajuta la scaderea tensiune arteriale.
  • actiune sedativa: passiflora actioneaza ca sedativ in starile de agitatie nervoasa si insomnie. Actiunea anxiolitica si sedativa a Passiflorei este mult mai selectiva decat la alte produse anxiolitice artificiale.
  • actiune spasmolitica: s-a demonstrat actiunea spasmolitica a Passiflorei similara papaverinei asupra musculaturii aparatului gastrointestinal, musculaturii vezicale, colonului iritabil, in colite si diskinezii gastroduodenale. 

Contraindicatii: A nu se administra in paralel cu sedativele de sinteza sau femeilor insarcinate.

Produse care contin Passiflora
Vezi si alte plante
back to top