... ...

Considerata "vaccinul natural", sau "antibiotic vegetal", echinacea este cea mai cunoscuta si eficinenta planta folosita pentru stimularea imunitatii. 

Echinacea  a fost utilizat la scară largă de către indienii nord americani pentru calitatile sale medicinale. Echinacea a fost una dintre plantele antimicrobiene de bază ale medicinei din mijlocul secolului 19 până în secolul al 20-lea, iar utilizarea sa a fost documentata  pentru mușcătură de șarpe , antrax , și pentru ameliorarea durerii . În 1930 Echinacea a devenit populara atât în ​​Europa cât și în America ca si un medicament naturist. Potrivit doctorului Wallace Sampson, utilizarea sa ca si tratament pentru raceala a început atunci când un producator elvețian de suplimente pe bază plante a fost informat eronat că echinacea ar fi fost utilizata pentru prevenirea racelii  de  catre triburile  de indieni americani. Triburile native americane nu foloseau echinacea pentru a preveni raceala, ci pentru a trata cateva dintre simptomele acesteia: tribul Kiowa folosea echinacea  pentru tuse și dureri de gât , Cheyenne pentru gatul inflamat , Pawnee pentru dureri de cap , și multe triburi , inclusiv Lakotah o foloseau  ca un analgezic .
Descriere:Speciile de echinacea sunt asemanatoare si au intre 30-120 cm inaltime, frunzele sunt paroase, florile sunt ligulate si tubulare grupate in antodii terminale ce au culoarea de la roz pal pana la rosu intens .
Parte medicinala: din echinacea se poate folosi atat planta intreaga cat si florile , frunzele sau radacina.
Compozitie chimica: radacina de Echinacea purpurea contine derivati ai acidului cafeic .Planta mai contine alkamide,uleiuri volatile,flavonoide ,polizaharide ,glucoproteine,galactoze si glucozamide.
Actiune biologica si utilizari:    

  • imunostimulanta- substantele active din echinacea participa la intarirea sistemului imunitar diferit. Actiunea trebuie interpretata in functie de patologie si anume infectii microbiene  sau virale. Echinacea nu doar trateaza dar si protejeaza organismul de epidemiile sezoniere de gripa si guturai prin producerea rapida de anticorpi.
  • antiinflamatoare:echinacea este utila si in tratarea locala a ulceratiilor, in patologia afectiunilor dermatologice si in regenerarea tesuturilor lezate sau reducerea infectiilor

Contraindicatii: echinacea nu se administreaza in sarcina

Produse care contin Echinacea
back to top