... ...

Indienii americani utilizau Luminita de seara in tratamentul bolilor dermatologice, al plagilor, al astmului si al virozelor. Cunoscuta in Anglia inca din secolul al XVII-lea, primeste ulterior denumirea de “leacul bun la toate”. Ea este cunoscuta si ca Luminita de seara, Primula sau Evening primrose

Descriere: Luminita de seara este o planta bianuala  cu flori galbene, albe, roz, mai rar rosii, de 2,5-5 cm diametru, sunt solitare, cu patru petale, care infloresc din iunie pana octombrie, numai la lasarea serii.
Sunt in general hermafrodite si infloresc ca un spic din mai pana in iulie.Cu cat este mai intuneric afara, cu atat floarea iese mai mult in evidenta, stralucind mai puternic. Dimineata, florile se ofilesc, urmand ca la apus sa infloreasca alte serii de flori.
Sunt dotate cu un "ghid de nectar" luminos, invizibil la lumina zilei, dar vizibil la lumina ultravioleta care ajuta polenizatorii sa o gaseasca.
Originara din America de Nord Luminita de seara  s-a raspandit in intreaga Europa si Asia de vest

Parte medicinala utilizata: Semintele 

Compozitie chimica: Luminita de seara  contine fitosterine , alcool cerilic, rezine, flobafene, tanin, invertina, pentozane , invertaza, mucilagii. Semintele de Primula contin acizi grasi esentiali polinesaturati din categoria omega 3,6 , dar si acid gama linoleic(GLA)

Actiune biologica si utilizari:

  • afectiuni coronariene: bolile vaselor coronare ale inimii sunt legate de mai multi factori intre care nivelul ridicat in colesterol,hipertensiune, agregarea plachetara, obstructia vasculara. AGE continut de Lminita de seara scade presiunea sanguina, iar GLA inhiba agregarea  plachetara 
  • sustine sistemul reproducator feminin
  • sindrom premenstrual si mastopatie: folosind uleiul de Luminita in tratamentu premenstrual s-a dovedit eficienta in diminuarea starilor depresive, iritabilitate, dureri sau tensiune la nivelul sanilor, retentive hidrolitica etc. In mastopatie s-a constatatreducerea durerilor cu 47% si 27% prin administrarea de ulei de Evening primrose,  in special in mastopatia ciclica. In cazuri particulare s-a observat si reducerea nodulilor glandelor mamare, reducerea chisturilor si recidivelor postchirurgicale.
  • artrite reumatoide si artrite psoriazice: datorita modificarii calitative si cantitative a producerii endogene de prostalgine, cercetatorii au decis sa foloseasca uleiul de Luminita in tratamentul artritelor reumatoide si in alte boli reumatice. S-a observat o ameliorare in rigiditatea articulatiilor ce permite o mai buna mobilitate.
  • diabet: o serie de studii au demonstrat  ca GLA continut de Primula au dus la rezultate incurajatoare pentru diabetici

Uleiul de Luminita de seara se poate utiliza ca adjuvant in afectiuni precum:alcoholism cronic, irascibilitate, fibroza chistice, nefropatii, obezitate, astm bronsic, bufeuri in timpul menopauzei, hepatita B dar si pentru curele de detoxifiere
Contraindicatii: Nu s-au semnalat

Produse care contin Luminita de seara
back to top