... ...

Paducel

În Evul Mediu, chimistul Paracelsus introducea florile şi frunzele de păducel (Crataegus monogyna) în celebrele elixiruri de tinereţe şi de viaţă lungă. În toate ţările Europei şi ulterior în întrega lume, păducelul a devenit cunoscut ca planta vieţii sau a tinereţii veşnice, având aceleaşi virtuţi ca şi Ginsengul la asiatici.

Specialiştii francezi numesc preparatele din păducel „laptele bătrânilor“, ca o aluzie la florile albe ale plantei şi la proprietăţile tămăduitoare excepţionale constatate la persoanele vârstnice, cu inima şubrezită. De aceea, bătrânii francezi beau zilnic cel puţin un ceai de păducel, convinşi că le prelungeşte viaţa cu minimum 10 ani.

În România s-a păstrat o veche tradiţie, transmisă încă de la daco-romani, care omagiază proprietăţile miraculoase ale păducelului. Se spune că la sărbătorile primăverii din timpul înfloririi plantelor de mai, tinerii care au primit mărţişoare la 1 Martie căutau un păducel mai înalt, de ramurile căruia agăţau mărţişorul cel mai drag „pentru ca în tot anul să fie frumoşi ca florile, norocoşi, feriţi de boli şi de deochi“. Efectul ocrotitor se va păstra până în primăvara următoare, prin firul bicolor al mărţişorului care ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.

Descriere:Paducelul este un arbust ,arbore ce poate avea inaltime intre 3-10 m. Paducelul are o tulpina scunda neregulata cu coroana rara ajungand de multe ori pana la nivelul solului. Frunzele sunt rombic ovate cu lobi adanci,verzi lucitoare. Paducelul are flori albe asezate in corimbe drepte. Fructele sunt ovoide rosii si carnoase .

Speciile sunt raspandite in Europa , Africa de Nord si vestul Asiei

Parti medicinate: Frunze,flori si fructe

Compozitie chimica: hiperozidvitexina,luteolina,rutozid,quercetina,apigenina ,flavonoizi si glicoziflavoni, dar si procianide oligomere. Printre alti comusi din Paducel sunt: acizi triterpenici tetracicliciacizi fenolcarboxilinici,amine,aminopurine,sorbitol,vitamin c , proteine, saruri minerale.

Fructele contin taninuri de natura catehica vitaminele B SI C ,flovonoizi ,pectine, uleiuri,sorbitol,colina ,glucoza,ceara .

Actiune biologica si utilizari:

  • Inotropa pozitiva si batmotropa negativa: sau mai bine zis Paducelul creste aportul de sange la nivelul vaselor coronare si miocardice. Paducelul amelioreaza functia cardiovasculara fara efecte colaterale .
  • hipotensiv: Paducelul are o actiune moderata hipotensiva prin dilatarea vaselor
  • anxiolitic:Paducelul era folosit inca din medicina traditionala ca si sedativ usor pentru persoanele hipertensive si cu excitabilitate crescuta.
  • Hipolipemic si antiaterosclerotic: Paducelul previne cresterea lipidemiei si colesterolului.

Paducelul se poate utiliza in: afectiuni cardiovasculare si anxietate

Contraindicatii: femeilor insarcinate.

Produse care contin Paducel
Vezi si alte plante
back to top