Ficatul - cum il protejam


 

Ficatul, bucataria organismului

Ficatul este cel mai mare organ al corpului uman, cu o complexitate de functii si roluri vitale si o capacitate uimitoare de regenerare, caracteristica unica intre organele omenesti. Ficatul, "bucataria organismului", este unul dintre organele fara de care omul nu ar putea supravietui mai mult de cateva minute.

Ficatul este un organ cu o greutate cuprinsa, in medie, intre 1,5 si 2 kg, amplasat in partea dreapta, deasupra abdomenului, sub diafragma, fiind inconjurat in totalitate de coaste. Parte a aparatului digestiv, ficatul joaca in primul rand un rol esential in metabolismul substantelor introduse si secretate la nivelul organismului.

Functiei metabolice a ficatului i se alatura cea secretorie, fiind responsabil de producerea bilei, dar si functiile excretorie si imunizanta, tot acest organ contribuind si la absorbtia si depozitarea unor vitamine si microelemente.

Ficatul, singurul organ care se regenereaza

Ficatul este un organ unic: hepatocitele (celulele hepatice) poseda capacitatea de a se regenera in repetate randuri, in pofida toxinelor introduse in trup sau ca urmare a actiunii unor bacterii ori virusuri. Insa acest organ uimitor, atat de important pentru functionarea optima a intregului trup, nu este vesnic imun la atacurile externe, astfel ca, pe termen lung, leziunile capatate risca sa devina cronice, favorizand instalarea unor boli cu potential fatal (ciroza, cancerul hepatic etc.).

Simptome care tradeaza bolile hepatice

Instalarea unei afectiuni la nivelul ficatului nu prezinta simptome specifice, singurul semn concludent fiind icterul (pigmentarea pielii si a ochilor in nuante de galben). De aceea, este important sa acordam o atentie speciala oricaror semne, de tipul celor de mai jos, care pot trada o problema hepatica:

  • pierderea sau diminuarea apetitului
  • scaderea in greutate
  • oboseala cronica
  • suferinta in partea dreapta a corpului, deasupra stomacului
  • scaunele decolorate
  • abdomenul marit
  • stelutele vasculare
  • constipatia
  • balonarea
  • alterarea gustului etc.

Alimente toxice pentru ficat

Functiile metabolica si imunizanta fac ficatul vulnerabil in fata toxinelor ingerate pe cale orala. Dieta zilnica, asadar, poate deveni un dusman de temut, o serie de alimente si bauturi fiind responsabile, in timp, de degradarea acestuia.

In acest sens, trebuie evitate sau consumate in cantitati mici urmatoarele:

  • alimentele si bauturile cu continut mare de zahar
  • bauturile carbogazoase care contin fosfor, ce determina cresterea aciditatii sangelui
  • grasimile saturate si hidrogenate
  • produsele pe baza de faina alba
  • alcoolul, tutunul etc.

Protejarea ficatului inainte de a fi prea tarziu este esentiala. In definitiv, odata instalata o afectiune cronica a acestui organ, intregul organism are de suferit, functiile sale cu rol major in perpetuarea proceselor vitale fiind inevitabil alterate.

Cum iti protejezi ficatul?

Un stil de viata activ, echilibrat, care nu include alimentele si bauturile daunatoare ficatului ori vicii precum fumatul este cea mai eficienta cale de a proteja, pe termen lung, sanatatea acestui organ vital.

De mare ajutor se dovedeste si adoptarea unei alimentatii cu rol explicit de protectie a ficatului, din care n-ar trebui sa lipseasca legumele, fructele, leguminoasele ori carnurile slabe. Cele mai indicate sunt legumele crucifere, fructele de padure, fasolea, pestele si carnea de pui si de vita.

Hidratarea este si ea foarte importanta, intrucat contribuie la eliminarea toxinelor din organism, cat si consumul de ceai verde, care favorizeaza regenerarea hepatocitelor.

Totodata, pentru a-ti proteja ficatul, dar si pentru a-l ajuta sa se regenereze in cazul unor afectiuni hepatice, te poti baza si pe ajutorul suplimentelor alimentare. Heparot este un produs complex natural, ce furnizeaza organismului un cocktail de substante benefice ficatului, de la extractele de armurariu, anghinare, papadie si ridiche neagra la l-mentionina, acid alfalipoic, zinc si vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9).

Un adjuvant de nadejde al ficatului, Heparot contribuie la neutralizarea toxinelor ajunse in organism ca urmare a unui stil de viata dezechilibrat, al administrarii de medicamente hepatotoxice, poluarii, stresului, consumului de alcool si/sau al fumatului. 

Un tratament cu o durata de 3 luni, perioada in care produsul este administrat de 2 ori pe zi (cate o capsula dimineata si seara), determina regenerarea celulelor hepatice, imbunatateste sistemul imunitar, favorizeaza secretia normala de sucuri biliare si elimina simptomele asociate dereglarilor hepatice.

Heparot este scutul ficatului, fiind un aliat pretios in terapiile impotriva hepatitelor.

Recomandarile noastre
back to top