Vitaminele - mituri


 

Ce sunt vitaminele?
Vitaminele sunt substante non-calorice de care corpul are nevoie pentru a fi sanatos. Numim vitamine pe acelea pe care un organism viu nu le poate produce si are nevoie sa le obtina din exterior, adica din alimente. Cateodata o vitamina poate fi o vitamina pentru oameni insa nu si pentru caini. De exemplu, Vitamina C pe care cainii o pot produce (sintetiza) in cantitati suficiente pentru nevoile lor, este necesara oamenilor din alimente.

Vitaminele se impart in doua categorii: vitamine solubile in apa, respectiv vitamine solubile in grasimi. Cele solubile in apa sunt eliminate din organism in cazul in care sunt in exces, pe cand cele solubile in grasimi nu vor fi eliminate din organism si vor fi stocate. Ca urmare, nevoia de vitamine solubile in apa apare mult mai des iar vitaminele solubile in grasimi trebuie administrate cu precautie.
Vitaminele solubile in apa: grupul de vitamine B si vitamina C
Vitaminele solubile in grasimi: A, D, E, K.

 

Vitaminele ingrasa
Administrarea unor suplimente pentru acoperirea carentelor nutritionale au ca efect imediat cresterea nivelului de energie prin accelerarea usoara a metabolismului. Prin urmare, este posibil ca datorita intensificarii arderilor de la nivel celular si a unei cheltuieli energetice mai mari si apetitul sa fie crescut. Insa faptul ca stimuleaza apetitul nu inseamnă ca ingrasa. In conditiile unei diete echilibrate nu veti acumula kilograme suplimentare.

 

Vitaminele pot tine locul unei mese
Nu, vitaminele nu pot suplini nevoile zilnice ale organismului nostru. Ce pot face ele insa, este sa acopere carentele nutritionale ce, din pacate, sunt astazi atat de prezente. Cauza o reprezinta, indeosebi in mediul urban, slaba calitate nutritionala a alimentelor. Daca acum 50 de ani legumele si fructele ne asigurau necesarul zilnic de vitamine, astazi acestea sunt atat de saracite nutritional incat suplimentarea dietei cu vitamine si minerale pare a fi devenit esentiala.

 

Nu conteaza daca iau vitaminele pe stomacul gol
Desi am fi tentati sa presupunem ca vitaminele se asimilieaza mult mai bine pe stomacul gol, adevarul este ca vitaminele au nevoie de un suport, pe care mancarea il ofera. Absorbtia vitaminelor necesita prezenta carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. Ideal este ca administrarea vitaminelor sa se faca in prezenta unui aliment care le si contine, chiar daca intr-o proportie mai mica.

Administrarea pe stomacul gol a vitaminelor poate provoca stari de greata sau indigestie, indeosebi in cazul complexului de vitamine B.

Exceptie fac insa suplimentele naturale unde suportul exista deja. De exemplu, B Complex natural are ca suport drojdia de bere, Vitamina C naturală Bio are ca suport extractul din fruct de Acerola iar Vitamina E naturala are ca suport uleiul de floarea soarelui.

 

Cu cat mai mult, cu atat mai bine
Dupa cum am amintit, vitaminele se impart in doua categorii: hidrosolubile si liposolubile. In functie de categoria in care se afla, aportul excesiv poate fi inofensiv sau nu. Surplusul de vitamina B sau C va fi eliminat pe cale urinara, in timp ce excesul de vitamina A, K, D sau E ne poate afecta sanatatea.

Atentionari speciale apar in cazul Vitaminei E si K, ce trebuie administrate cu 2 ore inainte sau dupa administrarea altor medicamente sau suplimente si a Vitaminei A care in exces poate afecta functia hepatica. De aceea, ca orice supliment, vitaminele ar trebui administrate la sfatul medicului sau dupa consultarea acestuia.

In concluzie, sa ne aducem aminte ca moderatia si echilibrul reprezinta calea catre o viata asa cum ne-o dorim!

Va dorim multa sanatate!

Recomandarile noastre
back to top