DA sau NU Ginkgo Biloba?


DA sau NU Ginkgo Biloba?  

Ginkgo (Ginkgo biloba) este una dintre cele mai vechi specii de arbori vii. Majoritatea produselor de Ginkgo sunt făcute cu extract preparat din frunzele sale.

Până în acest moment se consideră că cele mai utile componente ale Ginkgo sunt flavonoidele, care au calități antioxidante puternice și terpenoidele, care ajută la îmbunătățirea circulației prin dilatarea vaselor de sânge și reducerea trombocitelor.

Sigur, sunt cunoscute și precauțiile în ceea ce privește utilizarea Ginkgo în cazul persoanelor aflate în diferite condiții medicale (de necoagulare a sângelui, diabet, probleme de fertilitate etc). De asemenea, sunt cunoscute dezbaterile științifice contradictorii în ceea ce privește limitările Ginkgo Biloba în prevenirea sau tratarea disfuncțiilor cognitive. Este de la sine înțeles că Ginkgo nu poate să trateze sau să vindece probleme! Ginkgo, de asemenea, nu îți amplifică, nu îți extinde memoria și nu îți crește performanțele intelectuale. Nu au fost încă identificate cu rigurozitate acele componente bioactive din Ginkgo și mecansimele care conduc direct la astfel de performanțe cognitive. Încă!

 

Cu toate acestea, DA Ginkgo Biloba!

 

DA, pentru că există, pe de altă parte, studii recente bine fundamentate care argumentează cel puțin asupra susținerii Ginkgo Biloba ca agent neuroprotectiv al memoriei [1], [2], [3]

 

Există temeiuri serioase aici, studii complicate.

Haideți să aruncăm un ochi la câteva concluzii relevante nouă!


Unul dintre cele mai populare extracte de Ginkgo este EGb 761.

Față de compoziția originală a frunzelor de G. biloba, EGb 761 este îmbogățit cu ingrediente farmacologic active, cum ar fi flavonoide, lactone terpenice și eliberat de orice componente toxice (în principal acizi ginkgolid).

Extractul final standardizat a fost ajustat la 22,0–27,0% flavonoide și 5,0–7,0% lactone terpenice, constând din 2,8–3,4% ginkgolide A, B și C și 2,6–3,2% bilobalide, cu o conținut de acid ginkgolic mai mic de 5 ppm.

Extractul EGb 761 este utilizat în majoritatea studiilor clinice și preclinice publicate.[4]

Studiile numesc acest preparat ca fiind utilizat în primul rând în tratamentul tulburărilor de auz și echilibru, tinitus și amețeli rezultate din afectarea fluxului sanguin local, precum și pentru disfuncția cognitivă, în special deficitele de memorie legate de vârstă[5].

EGb 761 are o activitate farmacologică largă, în principal datorită proprietăților sale de captare a izotopilor reactivi de oxigen (ROS - reactive oxygen species) și datorită efectului său protector direct asupra mitocondriilor[6].

EGb 761 protejează de asemenea neuronii de o componentă toxică (β-toxicitatea) care provoacă disfuncția mitocondrială[7].

EGb 761 are de asemenea un efect asupra plasticității neuronilor, demonstrând îmbunătățirea sinaptică pe termen lung[8].

Având în vedere faptul că în preparatul de Ginkgo Biloba EGb 761 fracțiunea de flavonoid constituie 24% din extract și fracțiunea terpenica 6%, fiecare dintre ingrediente s-a constatat că prezintă efect protector. Cele mai eficiente fracții sunt ginkgolida J și întreaga fracțiune de flavonoid, care s-a dovedit în studii că au stabilizat potențialul membranei mitocondriale a celulelor creierului cu 109%, respectiv 106%.

 

Mecanismul exact al efectului neuroprotector al G. biloba la nivel celular nu este încă pe deplin înțeles, dar include[9]:
 

1) eliminarea radicalilor liberi

2) îmbunătățirea funcției mitocondriale

3) reducerea vâscozității sângelui

4) modularea nivelului serotoninei în diferite regiuni ale creierului

5) creșterea nivelului de dopamină în cortexul prefrontal

 

Iată așadar de ce spunem “DA, Ginkgo Biloba!”

Și considerăm că merită să-i cunoaștem atât rezultatele din studii, dar și efectul concret, direct, al Ginkgo Biloba asupra fiecăruia dintre noi.

 

Ginkgo Biloba Rotta Natura este prezent în 3 tipuri de produse, în formule și concentrații diferite:
 

 1. Ginkgo Forte Plus: în combinație Ginkgo biloba 100 mg, extract din frunze cu 24% glicozide flavonice și 6% lactone terpenice și extract Păducel 200 mg.
   
 2. Memorex Activ: formulă avansată cu 6 ingrediente active
  • Drojdie-de-bere inactivata imbogatita cu vitamine B - 400 mg.
  • Lecitina din soia cu 22,5% fosfatidilcolina - 360 mg.
  • Aquamin Mg (cu minim 33% Magneziu) - 341 mg.
  • Extract din frunze de Ginkgo biloba cu 24% glicozide si 6% terpene - 100 mg.
  • Extract 10:1 din frunze de Ceai verde - 60 mg.
  • Extract 15:1 din radacini de Ginseng Siberian - 40 mg.

 

 1. Ginkgo Biloba extract 60 mg.: extract din frunze de Ginkgo biloba cu 24% glicozide flavonice și 6% lactone terpenice
   

Încearcă-le astăzi și veți simți în timp diferența!

 

[5] Sienkiewicz-Jarosz și Ślusarska, 2003

[6] Abdel-Kader și colab., 2007; Li și colab., 2019

[7] Xie și colab., 2013; Wan și colab., 2014; Liu și colab., 2015

[8] Williams și colab., 2004; Müller și colab., 2019

[9] Shi și colab., 2010; Kandiah și colab., 2019

 

Recomandarile noastre
back to top