Totul despre colesterol


 

Colesterolul este o substan‏ta grasa care ajuta corpul sa formeze noi celule, sa secrete hormoni si sa protejeze sistemul nervos. Este  produs in mod normal de catre ficat. El ajunge in organism si prin intermediul alimentatiei, in urma consumului de produse de origine animala.

Care sunt tipurile de colesterol

Fiecare persoana care a implinit 20 de ani ar trebui sa isi verifice colesterolul cel putin o data la cinci ani sau mai des daca exista cazuri de colesterol marit in familie. Un panel al lipoproteinelor poate sa arate daca pacientul are risc de a face boala arteriala coronara prin analiza substantelor din sange care transporta colesterolul.
Acest test ofera informatii despre colesterolul total, colesterolul "rau" (LDL) - principala cauza a formarii placilor ateromatoase, colesterolul "bun" (HDL) -cel care ajuta la "curatarea" arterelor de excesul de colesterol LDL, trigliceride - o alta forma de grasimi din sange care cresc riscul de a face boli cardiovasculare.

Colesterolul LDL se poate acumula pe peretii arterelor si de aceea este numit colesterol "rau". Daca este mai mare de 190, este considerat foarte mare, fiind nevoie de medicamentatie pentru a-l tine sub control. Nivelul normal al colesterolului "rau" este mai mic sau egal cu 100.

Colesterolul HDL este cel care combate actiunea si acumularea colesterolului LDL, motiv pentru care este dorit ca nivelul acestuia sa fie cat mai mare. Anumite medicamente si exercitii fizice sunt metode eficiente prin care putem mari colesterolul "bun", al carui nivel optim este 60 sau mai mare. Daca colesterolul HDL este mai mic de 40, riscul de a face boli cardiovasculare este foarte mare.

Ce pericole prezinta colesterolul marit

Nivelul mare de colesterol in sange este o problema care creste riscul de a face boli cardiovasculare precum boala arteriala coronara si ateroscleroza. Cu cat nivelul colesterolului LDL este mai mare, cu atat exista risc mai mare de a avea probleme cu inima si cu circulatia. Pe de alta parte, cu cat nivelul de colesterol HDL este mai mare, cu atat este riscul mai mic de a avea astfel de afectiuni

Boala arteriala coronara este o afectiune in cadrul careia circulatia prin artere este ingreunata sau blocata de acumularea anumitor substante, care se stratifica pe peretii arterelor si formeaza placi ateromatoase: colesterol, grasimi, calciu si alte substante care se gasesc in sange. in timp, acest strat se intareste si ingusteaza pasajul prin care sangele trece, ceea ce reduce cantitatea de oxigen care ajunge la inima. in cele din urma, stratul respectiv se poate rupe, ceea ce duce la formarea unui cheag de sange care, daca este destul de mare, poate sa blocheze circulatia. Astfel, pot fi declansate angina pectorala (durerea cauzata de oxigenarea insuficienta a muschiului inimii) sau atacul de cord (atunci cand o sectiune a inimii nu mai primeste deloc oxigen, iar muschiul incepe sa moara). 

Care sunt simptomele si cauzele colesterolului marit

Colesterolul marit este asimptomatic, motiv pentru care multi oameni nu stiu ca au probleme cu el sau afla intamplator, la analizele de rutina.

Nivelul colesterolului este influentat de multi factori, precum:

  • dieta: alimentele bogate in grasimi saturate    si colesterol afecteaza negativ si colesterolul din sange;
  • masa corporala: persoanele supraponderale sunt mult mai predispuse la cresterea colesterolului si la boli cardiovasculare;
  • sedentarismul: chiar daca o persoana nu este supraponderala, lipsa activitatii fizice poate sa contribuie la cresterea colesterolului rau, LDL;
  • varsta si sexul: femeile sunt in special expuse la riscul hipercolesterolemiei, din cauza ca nivelul colesterolului LDL poate creste semnificativ la menopauza. inaintarea in varsta este un factor de risc in cazul ambelor sexe, insa;
  • mostenirea genetica: genele joaca un rol important in productia de colesterol, iar persoanele care au membri de familie care sufera de colesterol marit au risc crescut de a se confrunta cu aceeasi problema;
  • stresul: colesterolul poate creste si din cauza stresului, pe parcursul anilor
  • fumatul;
  • tensiunea arteriala crescuta: atunci cand este mai mare de 140/90 mmHg.

Tratamente pentru colesterol marit

Medicul poate evalua nivelul de risc pe care il prezinta valoarea colesterolului rau, in urma analizelor. Tratamentele conventionale pentru colesterol marit sunt cele medicamentoase (statine, niacina, derivati din acid fibric, inhibitori de absorbtie a colesterolului), dar acestea functioneaza doar daca sunt asociate cu un stil de viata sanatos.
Adoptarea unei diete alimentare sanatoase poate face o mare diferenta in cazul colesterolului. Aceasta trebuie sa fie saraca in grasimi saturate si bogata in fibre, proteine sanatoase si grasimi sanatoase. Cateva alimente care ajuta la scaderea colesterolului sunt: fructele oleaginoase, acizii grasi Omega-3, fulgii de ovaz si proteinele din soia.

Stresul este si el un factor care favorizeaza cresterea nivelului de colesterol, iar acesta poate lua foarte multe forme, uneori fiind greu de detectat. Desi nu poate fi eliminat complet, exista metode de a-l tine sub control precum exercitiile fizice, meditatia sau consilierea psihologica. 

In ultimii ani, au existat eforturi tot mai mari de a gasi solutii naturale pentru reglarea nivelurilor colesterolului, iar Cynara Anti-colesterol reprezinta rezultatul cercetarilor noastre in combaterea colesterolului. Acest supliment reuneste 3 plante cu un efect terapeutic demonstrat asupra scaderii nivelului colesterolului LDL si cresterii coltesterolului HDL. 

Luarea tuturor masurilor de precautie, din timp, si verificarea regulata a colesterolului pot reduce substantial riscul de a face boli cardiovasculare. 

Recomandarile noastre
back to top